Rame inguste

Observatii pe distanta naturala dintre faguri

Distanta de 1 ¼ (32 mm) este in accord cu observatiile lui Huber

            „stupul consta din 12 rame vericale distantate la 1 ¼. Este necesar ca aceasta masura sa fie exacta.” – Francois Huber 1806

Grosimea fagurelui functie de dimensiunea celulei

            Dupa Badoux (se refera la grosimea fagurelui in sine nu la distanta dintre faguri)
            Dimensiunea celulei                   Grosimea fagurelui
            5.555 mm                                 22.60 mm
            5.375 mm                                 22.20 mm
            5.210 mm                                 21.80 mm
            5.060 mm                                 21.40 mm
            4.925 mm                                 21.00 mm
            4.805 mm                                 20.60 mm
            4.700 mm                                 20.20 mm
            ABC XYZ in apicultura editia 1945 pag. 126
Cuib care s-a mutat intr-un hranitor desi avea destul loc in cutii. Distanta intre fagurii naturali este uneori de 30 mm dar tipic de 32 mm

Referinte istorice despre distanta mai mica intre rame

            „...sunt pozitionate la distanta uzuala, astfel incat intre centrele ramelor sa fie 1 9/20 inch (37 mm); dar daca se doreste sa se previna aparitia puietului de trantor, trebuie mentinuta distanta de 1 ¼ inch (32 mm) intre centre.” – T. W. Cowan, Ghidul apicultorului britanic pag. 44
            „la masurarea fagurilor am gasit urmatorul rezultat; 5 faguri cu lucratoare ocupau un loc de 5.5 inch (140 mm) spatiul dintre ei fiind de 3/8 inch (9.5 mm), si considerand aceasta pe fiecare latura exterioara ar rezulta 6 ¼ inch (159 mm) spatiul dintr-o cutie care ar gazdui 5 faguri de lucratoare (n. t. ar rezulta 32 mm pe fagure)... grosimea fagurelui de lucratoare a fost in medie de 4/5 inch (20.32 mm) iar a fagurelui de trantori de 1 1/8 inch (28.5 mm)” T.B. Miner, Manualul apicultorului american, pag. 325
            „Rama. – dupa cum s-a mentionat, fiecare stup are 10 astfel de rame, de lungime 13 inch (330 mm) inalte de 7 ¼ inch (184 mm), cu o proiectie de 5/8 inch (16 mm) in fata sau in spate. Latimea atat a leatului cat si a ramei este de 7/8 inch (22.2 mm) adica cu ¼ inch (6 mm) mai putin decat recomanda apicultorii mai in varsta. D-l Woodbury – a carui autoritate in apicultura moderna este de mare greutate – gaseste leatul de 7/8 inch o imbunatatire, pt. ca astfel fagurii sunt mai apropiati si este nevoie de mai putina albina ca sa acopere puietul. De asemenea, unde intrau 8 rame pe sistemul vechi, cu aceste rame mai inguste acum incape cu una in plus, astfel se ofera mai mult spatiu pt. puiet si miere.” – Alfred Neighbour, Stupina, albine, stupi
            „cu rame de latime 7/8 inch (22 mm), distantate cat sa fie o trecere pt. albine, acestea vor umple rama cu puiet de sus pana jos, iar daca se ofera celule mai adanci sau disantare mai mare, se vor folosi drept spatiu de depozitare. Aceasta nu este pe ghicite sau teorie ci experimente care au durat un numar mare de ani. Am gasit aceleasi rezultate, invariabil, in toate situatiile. Acestea fiind faptele, ce urmeaza? Drept raspuns, am sa afirm ca puietul este intotdeauna crescut in cuib, surplusul este stocat acolo unde trebuie si nu se cladesc fagurasi de legatura; si nu doar atat, cresterea trantorilor este tinuta sub control, roirea este usor de prevenit, de fapt, toata munca in apicultura este redusa la minimum. (...)”  Care sunt mai bune, ramele late sau inguste? de J.E. Pond, Jurnal de albine american, vol. 26, nr. 9 martie 1, 1890, pag. 141.
Nota: rama de 7/8 inch + 3/8 inch (spatiu maxim de trecere pt. albine, 9.5 mm) face 1 ¼ inch (32 mm)
            „cei care au acordat atentie deosebita problemei si au incercat ambele distantari, sunt toti de acord ca distanta corecta este de 1 3/8 inch (35 mm) iar altii folosesc cu mare succes distanta de 1 ¼ inch (32 mm)”  - ABC XYZ in apicultura de Ernest Rob Root, 1917, pag. 669
            „cu asa de multi incepatori care vor sa stie despre folosirea a 11 rame intr-un cuib de 10, voi intra in mai multe detalii. Dar mai intai aceasta scrisoare din Anchorage, Alaska. Scrie, sunt un apicultor incepator cu experienta de doua sezoane cu doi stupi. Un prieten a citit un articol de-al d-voastra cu privire la inghesuirea albinelor,  a experimentat pe unul dintre stupii lui si a obtinut un stup plin de albine si miere. In acest an vom avea 8 stupi pe 11 rame.”
            „daca d-voastra doriti sa puneti 11 rame in cuib de 10 procedati astfel. La asamblarea ramelor pe langa cuie folositi clei. Este un aranjament definitiv oricum. Dupa asamblarea ramelor, taiati la planeitate laterale la un nivel cu leatul de sus. Acum bateti capsele. Dupa cum am mentionat luna trecuta, faceti capsele  prin taierea in doua a agrafelor de hartie. Costa putin si nu creapa lemnul. Introduceti capsele in lemn pana cand raman afara ¼ inch (6 mm). Capsele trebuie sa fie toate pe aceeasi parte. Astfel se poate evita intoarcerea ramei in cuib, o practica deficitara care deranjaza cuibul.” – Charles Koover, Cultura albinei, aprilie 1979
            Rama standard cu hofman este de 1 3/8 inch (35 mm). Asta inseamna ca fagurii au intre centre 35 mm. Va rezulta un fagure gros cam de un inch (25.4 mm) si un spatiu de trecere de 3/8 inch (9.5 mm). Asta functioneaza relativ bine ca un compromis, dar apicultorii folosesc in magazii distante chiar mai mari, de 1 ½ inch (38 mm) sau mai mult. Distanta de 1 3/8 inch era deja un compromis intre rama pt. miere, trantori si lucratoare. Fagurele natural de lucratoare este distantat la 1 ¼ inch (32 mm), fagurele natural de trantori la 1 3/8 inch (35 mm) iar pt. miere la 1 ½ inch (38 mm) sau mai mult.

Distantarea ramelor la 1 ¼ inch (32 mm) are avantaje

            Printre avantaje:
  • Mai putin puiet de trantor.
  • Mai multe rame intr-un cuib de aceeasi marime.
  • Mai multe rame pot fi acoperite cu albina pt. a pastra caldura pt. ca albinele stau pe un singura strat nu pe doua.
  • Potrivit unor studii din anii 70 din Rusia, rezulta mai putina nosema.
  • Este o distantare mai naturala pt. celule mici.
  • Provoaca albinele sa faca celule mici. Distantarea mai redusa le ajuta sa vada fagurele drept fagure de lucratoare.

Perceptii eronate frecvente

  • Aceea ca distanta de 32 mm este corecta doar pt. albine africanizate. Eu am lasat albine europene sa-si faca propriul fagure si ele distanteaza fagurele natural de lucratoare chiar si la 30 mm dar tipic la 32 mm in centrul cuibului. Distante mai mari sunt spre exteriorul cuibului unde pun trantori, distante si mai mari intre fagurii pt. miere.
  • Aceea ca ramele mai inguste nu vor fi compatibile cu ramele mai late. Eu le interschimb mereu. Multe referinte istorice arata cum apicultorii obisnuiau sa fofoseasca distante mai mici in centru si distante mai mari spre margini.
  • Aceea ca pur si simplu nu conteaza. Ei bine, a se vedea avantajele enumerate mai sus.

Cum se obtin ramele mai inguste

  • Daca nu sunt cuie pe exteriorul lateralelor ramei, se pot rindelui lateralele ramelor standard pana la 32 mm (se poate folosi un sablon).
  • Puteti cumpara sau face rame cu hofman sau stilul Killion (vezi Mierea in fagure de Carl Killion).
  • Puteti construi rame Koover

Intrebari frecvente

            I: nu vor fi leaturile superioare prea aproape daca rindeluiesc lateralele ramei?
            R: spatiul este suficient. Le ingusteaza trecerea dar albinele pot intra si prin gaura de 5/32 inch (4 mm).
            I: de ce sa nu punem 9 rame in cuib de 10?  Astfel incat sa aiba mai mult spatiu sa nu roiasca si sa nu strivim albine la manipularea ramelor.
            R: din experienta pot sa afirm ca se vor strivi mai multe albine folosind aceasta configuratie (9 rame in cuib de 10) datorita faptului ca suprafata fagurelui va fi foarte inegala pt. ca fagurele de stocat miere are grosime variabila. Aceasta suprafata inegala este mai predispusa sa striveasca albine intre proeminentele de pe fagure. De asemenea este nevoie de mai multe albine pt. a acoperi fagurele si a pastra caldura.
            „daca spatiul nu este suficient, albinele micsoreaza celulele de pe o parte a fagurelui astfel facand-o inutila; iar daca spatiul este prea mare, este nevoie de un nr. mai mare de albine pt. a acoperi puietul, la fel pt. a ridica temperatura pt. a cladi fagure. In al doilea rand, daca fagurii sunt prea departati, albinele lungesc celulele pt. depozitat miere si astfel fagurii devin neregulati – aplicarea cutitului devine atunci singurul remediu pt. a le reduce la grosimea corecta” – J.S. Harbison, Coltul apicultorului, pag. 32.

Niciun comentariu:

Trimiteţi un comentariu