Invatati de la albine
“lasati albinele sa va explice” – Brother Adam
Capitolul acesta prezinta concluzia la inceput. Am sa va ofer scurtatura catre succes in apicultura chiar acum. Nu ca restul nu ar merita citit, dar este elaborare si detalii. Cu scuze catre C.S. Lewis (care a spus in Un cal si baiatul lui, „nimeni nu te invata sa calaresti cum te invata un cal”) cred ca trebuie sa constientizati ca „nimeni nu te invata apicultura precum albinele”. Ascultati-le si va vor invata.
Aveti incredere in albine
„Exista cateva reguli de baza care sunt utile. Una ar fi ca atunci cand va confruntati cu o problema in stupina si nu stiti ce sa faceti, atunci nu faceti nimic. Rareori problemele se agraveaza neintevenind si deseori se agraveaza datorita unei interventii inadecvate.” – The How-To-Do-It book of beekeeping, Richard Taylor
Daca va preocupa intrebarea „cum sa determin albinele sa ...” deja ganditi gresit. Daca intrebarea este „cum le pot ajuta la ce incearca ele sa faca ...” sunteti pe cale sa deveniti apicultor.
Resurse
Iata pe scurt raspunsul la toate chestiunile din apicultura. Oferiti-le resursele pt. a rezolva problema si dati-le pace. Daca nu le puteti oferi resursele, limitati-le nevoia de resurse.
De exemplu in caz de furtisag, este nevoie de mai multe albine pt. apararea stupului, dar daca nu este posibil asa ceva, reduceti intrarea cat sa incapa o singura albina si veti crea „trecatoarea de la Termopile unde numarul nu conteaza”. Daca sunt probleme cu moliile in stup, este nevoie de mai multe albine pt. a pazii fagurele. Daca nu le putei oferi asta atunci reduceti aria de pazit eliminand faguri goi si spatiul gol.
Cu alte cuvinte, oferiti-le resurse sau eliminati nevoia de resurse daca acestea nu exista.
Panaceu
Majoritatea problemelor in apicultura sunt legate de matca.
Exista putine solutii atat de universale ca aplicatie si succes decat adaugarea unei rame de puiet necapacit de la un alt stup, in fiecare saptamana timp de trei saptamani. Este un adevarat panaceu pt. orice problema legata de matca. Ofera albinelor feromonii necesari pt. a suprima matcile trantorite. Ofera mai multe lucratoare intr-o perioada cand lipseste matca ouatoare. Nu afecteaza daca exista o matca neimperecheata. Le ofera resursele pt. a creste o noua matca. Este o metoda care nu poate gresi si nu necesita cautarea matcii sau cautarea de oua sau o diagnosticare precisa a problemei. Daca exista probleme cu starea matcii, nu exista puiet, daca exista temerea ca nu exista matca, acasta este solutia simpla care va scapa de griji, nu necesita timp de asteptare, nu implica sperante sau presupusuri. Daca aveti indoieli cu privire la matca unui stup, le dati ceva puiet necapacit si dormiti fara griji. Repetati o data pe saptamana pt. inca doua saptamani daca inca nu aveti o certitudine. Luncrurile vor fi deja pe un traseu corect.
Daca va este teama de a nu lua matca de la un alt stup pt. ca nu stiti sa gasiti matca foarte bine, scuturati sau periati toate albinele de pe rama cu puiet necapacit de dat.
Daca va ingrijoreaza sa luati oua de la o alta colonie redusa, desi trebuie sa luati in considerare faptul ca albinele au investit putin in oua iar matca poate oua mult mai mult decat poate cloci o colonie mica, atunci faceti hraniri. A lua o rama ouata de la o colonie mica si inlocuirea ei cu un fagure cladit gol va avea un impact redus asupra coloniei care doneaza si ar putea salva colonia care o primeste daca aceasta este intr-adevar fara matca. Daca stupul care primeste nu are nevoie de matca se va umple un gol de puiet pana cand noua matca se va imperechea, fara a interfera.
Aceasta metoda scuteste de multa ingrijorare si ganduri. In loc de asta, se ofera resursele necesare, iar din observarea comportarii coloniei se poate afla ce se intampla de fapt. Daca nu vor creste matca, probabil exista o matca virgina deja. Daca vor creste matca, evident ca nu aveau, sau cea pe care o aveau nu le era suficienta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu