De ce ar fi acestea de dorit?
Cum ar fi sa lipseasca contaminarea chimica a fagurilor si sa se obtina controlul natural al varroa datorita celulei naturale? In ceea ce proveste contaminarea, unele dintre reginele mele au trei ani si inca ponteaza bine. Nu cred ca veti gasi in stupi tratati cu pesticide o asemenea longevitate. Puteti obtine ceara curata si in stupi cu leaturi superioare.
Cum se procedeaza?
Albinele au nevoie de un fel de ghid pt. a cladi fagurele drept. Un indiciu simplu cum ar fi leatul superior tesit, o fasie de ceara sau de lemn sau chiar rama goala pusa intre rame cu faguri claditi drept va face treba. Sau se poate taia fagurele dintr-o rama veche si lasa un rand de celule in partea de sus sau de jur imprejur.
Rama fara fundatie |
Am facut aceste rame din rame standard, la care le-am tesit letul de sus la 45 de grade pe ambele parti. Albinele urmeaza panta leatului pt. a cladi.
Rama fara fundatie |
Urmariti figura Rama fara fundatie cladita. Adesea colturile sunt deschise, partea de jos este atasata ultima data, dar cum este atasata pe toate cele 4 parti se poate deja descapaci si extrage.
Rama dadant fara fundatie |
Iata o rama dadant cu ghid de fagure de jur imprejur si o bara de otel pt. suport orizontal la mijloc. Langstroth a folosit rame cu ghid ca in figura urmatoare:
Rama cu tesituri |
L.L. Langstroth are schite cu modelul sau de rama in cartea originala „Stupul Langstroth si albina”.
Rame fara fundatie
Dupa observatiile si experienta mea, albinele isi vor cladi propriul fagure mai rapid decat ar cladi foita de fundatie. Nu sunt singurul care a observat ca albinele nu au atractie pt. fundatie.
„Fundatia, chiar alcatuita din ceara de albine pura, nu este in mod intrinsec atractiva pt. albine. Roiurile, daca au ocazia sa faca ghem pe fundatie sau pe o creanga nu arata nici o preferinta pt. fundatie.” – Cum se procedeaza in apicultura de Richard Taylor.
Referinte istorice
Multe din acestea se pot gasi in biblioteca Cornell.
„CUM SE ASIGURA FAGURI DREPTI. Marele avantaj al ramei detasabile se obtine doar cand toti fagurii sunt claditi in interiorul ramei. La inceputurile introducerii ramei detasabile, apicultorii au dat gres adesea sub acest aspect. D-l Langstroth, pt. un timp, a folosit drept ghid fasii de fagure atasate sub leatul superior. Aceasta este o metoda foarte buna cand ai fagure la dispozitie. Urmeaza ghidul triunghiular, o bucata triunghiulara de lemn atasata sub leatul de sus, astfel incat sa ramana o muchie ascutita orientata in jos. Aceasta este de mare ajutor si este acum universal adoptata.” CERTITUDINI IN APICULTURA de N.H. si H.A. King 1864, pag. 97
„Daca unele dintre ramele pline sunt mutate si intre ele se pun rame goale, in momentul cand albinele incep sa se intareasca si sa construiasca puternic, nu este necesar nici un fel de ghid pt. fagure in ramele goale si totusi constructia va fi executata frumos si regulat.” – Stupul si albina de L.L. Langstroth 1853, pag. 227
„Leat pt. faguri imbunatatit – D-l Woodbury afirma ca aceasta mica modificare este eficienta atunci cand nu sunt disponibili faguri pt. ghid. Unghiurile inferioare sunt rotunjite si se adauga o proeminenta de 1/8 inch (3 mm) latime si inaltime. Aceasta proeminenta se extinde pana la 1/2 inch (13 mm) de fiecare capat. Cu aceasta metoda, fagurii deformati nu sunt cunoscuti in stupina mea.” – Alfred Neighbour, Cultura apicola pag. 39
„Un ghid eficient pt. fagure este o muchie ascutita pe care va fi cladit fagurele, albinele de obicei vor urma aceasta decat o suprafata uniforma plana; protiuni de fagure se folosesc uneori in acelasi scop.” – J. S. Harbison, Coltul apicultorilor, pag. 280 si 281
Intrebari frecvente
Corp cu rame oarbe?
I: Se poate pune un corp cu rame oarbe pe stup?
R: nu. Albinele au nevoie de un fel de ghid.
Ce este un ghid de fagure?
I: ce este un ghid de fagure?
R: poate fi unul din mai multe variante. Se poate folosi o rama goala fara nimic adaugat daca se pune intre doi faguri claditi drept. Se poate folosi o fasie de lemn pt. a improviza un fel de ghid. Se poate taia o fasie triunghiulara si atasa sub leatul superior. Se poate tesi leatul superior. Se poate face o foaie de ceara, taia fasii de 19 mm si prinde cu ceara topita sub leatul superior. Se pot taia bucati de 19 mm de foita de fundatie si prinde in leatul superior, cu ceara sau cu sipci. Daca aveti o rama cu faguri, se poate taia fagurele si lasa un rand de celule in partea de sus sau de jur imprejur. Oricare dintre aceste solutii functioneaza.
Cel mai bun ghid?
I: pe cere ghid il preferati?
R: toate imi plac, dar cel mai mult apreciez durabilitatea leatului de sus cu muchiile tesite si cred ca fagurele este atasat ceva mai bine. Apoi cred ca ar fi fasia de lemn. In ultima instanta as alege fasiile de ceara deoarece se intampla cateodata sa se desprinda din cauza caldurii. Dar de asemenea folosesc rame goale puse direct in cuib intre faguri. Fac ce e mai usor la momentul respectiv. Cel mai prost ghid de fagure este sa umpli un sant practicat in leat cu ceara topita. Nu este eficient; este nevoie de o proeminenta semnificativa, cel putin de 6 mm.
Extractie?
I: se pot extrage?
R: da. Eu le extrag mereu. Doar sa fie atasate pe toate cele 4 parti si ceara sa nu fie atat de noua incat sa fie moale. Odata ceara maturata si fagurele atasat, se extrag fara probleme. Desigur este nevoie de o anumita finete cand se manevreaza faguri, insarmati sau nu.
Insarmare?
I: este nevoie de insarmare?
R: eu nu insarmez dar folosesc doara rame medii (n. t. echivalent rama de 162 mm)
I: se pot insarma?
R: desigur. Albinele vor incorpora sarma in fagure. Oricum aveti nevoie sa puneti stupul la boloboc, in mod special daca se insarmeaza. Insarmarea este necesara in special la rame mai mari (si la pastoral n. t.).
I: dam ramele cu ceara?
R: gasesc ceruirea contraproductiva. Mai multa munca, deseori se desprinde si nu este niciodata atasata de leat precum o fac albinele. Nu numai ca nu ceruiesc leatul superior al ramei, recomand sa nu se ceruiasca.
Tot corpul?
I: pot sa pun un corp intreg de rame fara fundatie pe stup?
R: daca sunt rame cu ghid de fagure, da se poate. De obicei merge bine. Uneori datorita lipsei de fagure cu rol de „scara” pt. a ajunge pe leatul superior, albinele incep constructia de pe leatul de jos in sus. De aceea eu prefer sa adaug o rama cu fagure cladit sau o rama cu foita in acest caz. Un alt motiv pt. a pune un fagure cladit este ca se da si directia corecta pt. a face faguri drepti. O alta solutie pt. a obtine fagure drept este de a pune un corp sub cuib ca sa lucreze in jos.
Nu vor gresi?
I: nu vor gresi fara foita de fundatie?
R: uneori. Dar uneori gresesc si cu fundatie de ceara si mai adesea cu plastic. Nu am vazut mai mult fagure gresit pe varianta fara fundatie decat cu fundatie de plastic. Uneori este ceva genetic pt. ca unii stupi cladesc frumos chiar daca faci totul gresit. Alti stupi cladesc gresit chiar cand procedezi ca la carte si pur si simplu repeta greselile cand indepartezi fagurii.
Am mai mentionat, dar merita sa repet. Cel mai important lucru de inteles cu orice fagure natural este ca, datorita faptului ca albinele construiesc fagurele paralel cu cel adiacent, un fagure bun conduce la alt fagure bun iar un fagure gresit duce la alt fagure gresit. Nu va puteti permite sa nu fiti atenti cum pornesc. Cel mai adesea cauza pt. fagurii gresiti este lasarea custii pt. matca in interior. Este aproape sigur ca nu vor cladi primul fagure drept. Cel mai important lucru este sa fie ultmul fagure drept deoarece urmatorul il va copia. Degeaba se spera ca albinele vor reveni pe calea cea buna. Nu o vor face. Trebuie sa le puneti pe calea cea buna.
Asta nu are nimic de a face cu insarmarea. Are de a face cu ultimul fagure care trebuie sa fie drept.
Mai lent?
I: nu vor fi intirziate albinele daca trebuie sa-si construiasca singure fagurii?
R: din experienta mea, si a multora care au incercat, albinele isi cladesc propriul fagure mai rapid decat ar construi pe foita de fundatie. Folosirea fundatiei le intarzie din mai multe puncte de vedere. In primul rand cladesc pe fundatie mai incet. In al doilea rand, fundatia este contaminata cu insecticide. In al treilea rand, daca nu folositi fundatie cu celule mici, le dati celule care sunt prea mari si oferiti avantaj la varroa.
Incepatori
I: este o idee buna pt. un incepator sa foloseasca rame fara foita de fundatie?
R: dupa parerea mea este mai usor pt. un incepator care nu are deprinderi vechi sa se obisnuiasca cu acest sistem fara foita. Este mult mai dificil pt. apicultorii vechi sa se obisnuiasca a tine stupii perfect la boloboc, sa nu intoarca rama in plan, sa nu scuture viguros albine de pe fagure care nu este atasat complet etc. Incepatorii de obicei vor rupe un fagure si isi vor trage invatamintele. Apicultorii cu experienta vor revenii mereu la vechile obiceiuri pana se vor obisnui.
Daca vor gresi?
I: daca vor gresi total?
R: indoielnic dar posibil sa o faca. Cel mai adesea am vazut asta cu rame cu foita prabusita din cauza caldurii. Daca ati taiat vreodata faguri dintr-un stup salbatic, atunci stiti ce aveti de facut. Taiati fagurii salbatici si prindeti in rame fasii de fagure folosind elastic. Albinele se vor ocupa de restul. Mult mai des gresesc cu fundatie de plastic, si este mai dificil de reparat.
Dimensiuni
I: daca imi confectionez ramele personal, care ar trebui sa fie dimensiunile?
R: le puteti face din rame standard, dar eu prefer distantiere hofman mai inguste si leaturi superioare mai mici. A se vedea capitolul Rame inguste.
Bani.Totul vine si pleaca de aici.Sistemul intensiv a impus rama si fundatia ca solutii.De acum incolo numai cine face simbioza cu albina poate vedea lucrul altfel.Succes pe acest drum, poate ne vom intalni la capatul lui.Un entuziasmat de Warre.
RăspundețiȘtergere